Tuesday, 13 May 2014

BulGoGi Jungol - makanan istimewa orang Korea

Lunch di Itaewon

Semasa kami mengunjungi daerah Itaewon, Seoul, kami telah mencuba makanan gaya orang Korea di Restoran Maharaja, sebuah restoran Pakistan.

Kami memesan "BulGoGi" .......  It is listed at number 23 on World's 50 most delicious foods readers' poll  compiled by CNN Go in 2011


Namun yang kami pesan hari itu bukanlah Bulgogi original (panggang)  tetapi  Bulgogi Jungol (disebut Pulgogi Jungol) atau barbecued beef stew. Ia sejenis sop yang menggunakan daging perap Bulgogi sebagai bahan utama dan dicampur dengan sayur-mayur seperti cendawan dan mi yang kelihatan seperti suun. Hari itu kami membuat pilihan untuk memakannya bersama nasi goreng. Termasuk dalam hidangan ini ialah side dish seperti kimci, ikan bilis goreng, sayur goreng dan cili hijau berkicap. Ada  lagi satu tetapi saya sudah  lupa. 

Memang sedap makanan ini terutama ketika musim sejuk kerana ia boleh memanaskan badan. Kebetulan semasa kami ke Korea hari itu juga dalam musim sejuk

Bulgogi stew on hot pot ........ dengan side dishes 
termasuk kimchi dan di makan bersama nasi
side dish ..... kimci
Bulgogi stew

No comments:

Post a Comment